• Dombóvár

Tolna megye délnyugati részén, a Kapos völgyében található, Baranya és Somogy megye határának szomszédságában. Fejlődése során Dombóvár több településkép-változáson ment keresztül. Az önkormányzat legújabb terve – mely a gazdasági szerkezetváltozás alapját is biztosítja – a fürdővárosi arculat tudatos felépítése. Az elmúlt néhány évben megújult az Arany János tér és a Hunyadi tér környéke. A pihenést, a feltöltődést szolgálják a számos helyen sétálásra alkalmassá tett utcák és sétányok, a közterületeken elhelyezett padok, új játszóterek, rendezett képet mutató építészeti értékek, a történelmi emlékek, illetve emlékművek.

    • Gunaras, Gyógyfürdő

A Gunarasi Gyógy- és Strandfürdő Dombóvártól 5 km-re, egy 8 hektáros parkban található. Századunk első feléig libák, gúnárok úsztatója volt, róluk kapta nevét a fürdő. Az emberek azt mesélik, hogy a környező kukoricaföldeken dolgozó asszonyok hazafelé a területen található forrásnál mosták a lábukat. Ők híresztelték aztán, hogy a víztől enyhültek, vagy teljesen megszüntek a reumatikus fájdalmaik. A gunarasi vizet 1977-ben gyógyvízzé nyilvánították, ezzel az üdülőterület 1981-től gyógyfürdővé vált.
Az üdülőterület mely a város belterületéhez tartozik és annak szerves része, egy természetes, észak-déli irányú lejtés mentén terül el. A település üdülőházai, társüdülői és intézményi üdülői félkörívesen ölelik körül a centrumban elhelyezkedő, gyógyvízre telepített fedett fürdőt és strandot. A strandfürdő 7 hektár területen fekszik, ebből 1 hektár a tó.

  • Igal, igali gyógyfürdő

A gyógyvíz mellett számos programot kínálnak a barátságos kis településen: kiváló kirándulási lehetőség nyílik a dimbes-dombos somogyi tájon, nyáron pedig gyakorta szerveznek kulturális programokat is.

Igal 76 Celsius fokos gyógyvíze alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, s a benne lévő jodid-ion miatt a jódos vizek csoportjába sorolják a szakemberek. Magas hőmérséklete és az ásványi anyagok miatt jelentős gyógyító hatással bír: elősegíti a reumás mozgásszervi panaszok és sérülések utáni keringési zavarok, ízületi bántalmak gyógyulását, valamint a krónikus nőgyógyászati bántalmak, vérzési rendellenességek, daganatok, hólyaghurutok és gyulladások enyhítését, s jótékony hatással van urológiai bajokra és gerincbántalmakra is. Emellett használják idült hörghurut, melléküreg-gyulladás, gyomor- és bélhurut, savtúltengés, gyomor- és nyombélfekély, valamint aranyér kezelésére is. Ivókúraként anyagcserezavarok, emésztési rendellenességek, bélrenyheség, érsipolyos megbetegedések esetére ajánlják a szakemberek. Jódtartalma miatt sebeket, érsipolyos bántalmakat gyógyít, brómtartalma az álmatlanságtól szenvedőkön segít, fluoridja pedig óvja a fogakat.

  • Pécs

Pécs, a mediterrán hangulatok városa. Tudomány, művészet, szakralitás kincseskamrája. Fürdött hírnévben és dicsőségben, volt kifosztott és lerombolt, mégis úgy nőtt a századok folyamán, ahogy a geológiai rétegek rakódnak egymásra.

Egymásra és egymás mellé épült itt, és ma is látható a római kor, a középkor, a török hódoltság, majd a polgárosodás számos értéke, gótikus, reneszánsz, barokk kori lakóház, keresztény templom és mohamedán imahely, mecset és dzsámi, fürdő és középület.

  •  Balaton, déli part

Budapest felől érkezve a Balaton déli partjának első fürdőhelyétől, Balatonvilágostól a legnyugatabbra lévő Balatonberényig tart ez a tájegység. A tó közelében lévő településeket magába foglaló vidék viszonylag egyenletes sík terület.
A lassan mélyülő, homokos partszakasz miatt különösen népszerű a gyerekekkel nyaraló családok körében. A nyaranta nagyvárosi lélekszámra duzzadó Siófok a délkeleti partszakasz “fővárosa”. A pihenési, sportolási lehetőségek és természeti értékek mellett figyelemre méltó nevezetesség például a siófoki Kálmán Imre Emlékház, a balatonszárszói József Attila Emlékmúzeum, az Európa Nostra-díjas szántódpusztai majorság, a balatonboglári Bormúzeum, vagy a fonyódi Kripta-villa.

  • Kaposvár

Somogy megye székhelye, mindössze 18 kilométerre fekszik Mosdóstól. Színház, multiplex mozi, bevásárlóközontok, hatalmas élményfürdő és éttermek várják az ide látogatókat. Érdemes a Desedára, Magyarország legnagyobb mesterséges tavára is kitérni, ez csupán néhány kilométer a városközponttól.

A városban rengeteg fesztivált rendeznek évközben. A legnagyobbak közé tartozik a Festők városa, a Mézfesztivál, vagy a Kamarazenei Fesztivál, amelyekre az ország minden részéről, sőt még külföldről is érkeznek vendégek.